Naleśniki nie są w naszym kraju dość popularnym sposobem na rozpoczęcie dnia. Istnieje przekonanie, że nalezy im poświęcić zbyt dużo czasu…ale gdby tak ciasto przygotować wieczorem, razem z wszystkimi dodatkami ? A rano tylko je usmażyć ?
Może jest szansa, żeby się to udało 😉
Składniki na ciasto
( według przepisu Julii Child)
na około 20 naleśników
- 1 szklanka mąki uniwersalnej ( ja użyłam mąki orkiszowej)
- 2/3 szklanki zimnego mleka ( możesz użyć mleka roślinnego)
- 2/3 szklanki zimnej wody
- 3 duże jajka
- 1/4 łyżeczka soli
- 3 łyżki topionego masła i odrobina do posmarowania
Aby naleśniki miały smak czekolady dodaj 2 łyżki gorzkiego kakao
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę w mikserze lub robocie kuchennym, następnie wstaw do lodówki na conajmniej 30 miniut.
Patelnie z nieprzywierającym dnem dobrze rozgrzej, delikatnie powierzchnię posmaruj masłem i wylewaj ciasto. Smaż z każdej strony około 1 minuty
Krem :
Jogurt kokosowy
1 łyżka pink pitaji
1 łyżka syropu z agawy
Dokładnie wymieszaj składniki do uzyskania jednolitej masy