Każdy z nas ma inne nastawienie do hummusu. Ten klasyczny dla mnie, szczerze jest za mdły, dlatego lubię sobie urozmaicać go różnymi dodatkami. Dziś chciałabym Was zachęcić do wykorzystania naszego liofilizowanego buraka, ten hummus- w tej wersji- podbije Wasze serca
Składniki na średni słoiczek
- 3 kubki ugotowanej ciecierzycy ( zdecydowanie wolę ją od puszkowanej)
- 3 łyżki tahini
- 1 łyżka przyprawy ” suszone pomidory i zioła prowansalskie”
- 3 łyżki buraka liofilizowanego od unicornsuperfoods
- 4 – 5 łyżek oliwy z oliwek
- sok z 1 limonki
- sól i pieprz do smaku
- 1 -2 ząbki czosnku
Wszystkie składniki należy umieścić w misie miksera, następnie należy zblendować je do uzyskania gładkiej kosystencji. Ja użyłam do tego celu thermomixu i misowałam na obrotach 7 przez około 20 sekund. Następnie ściągnęłam ze ścianek hummus, przemieszałam, dodałam jeszcze jedną łyżkę oliwy ( stąd w przepisie jest 4-5 łyżek – sam zdecyduj jaka konsystencja Ci bardziej pasuje. Ja mogłabym całą butelkę oliwy wlać, tak ją lubię 😀 ) i ponownie zmiksowałam przez 15 sekund na obrotach 7.
Całość przełóż do słoika. My testowaliśmy hummus z oliwkami, serem feta, pomidorami i grzankami 😀