Ostatnimi czasy na naszych stołach robił furrorę zielony mech, pyszne ciasto szpinakowe z pysznym kremowym serkiem, posypane zielonym biszkoptem i nasionami granatu
Teraz nadeszła nowa era, niebieskiego biszkoptu 🙂 dodatek naszej niebieskiej spiruliny sprawi tu cuda <3
Biszkopt:
- 4 jajka ( oddzielnie białka i żółtka)
- 2 łyżki mąki orkiszowej jasnej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru pudru trzcinowego
- 2 łyżeczki spiruliny
Białka ubij na najwyższych obrotach na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj powoli cukier. Następnie zmniejsz siłę ubijania i dodaj pojedyńczo żółtka.
Do miski przesiej przez sito spirulinę oraz oba rodzaje mąk. Połącz z ubitymi jajkami, delikatnie miszając drewnianą lub silikonową łyżką.
Piecz około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni, do tzw. suchego patyczka
Masa:
- 2 jogurty greckie
- 1 puszka mleka kokosowego schłodzonego
- 1 łyżka syropu z agawy
- 5 listków żelatyny
Żelatynę umieść w misce i zalej zimną wodą, kiedy zmięknie przełóż ją do garnka, zalej niewielką ilością wody ( 1-2 łyżki) i rozpuść podgrzewając.
Mleczko kokosowe delikatnie otwórz, na wierzchu powinna się ściąć warstwa śmietanki, zbierz ją delikatnie i włóż do misy miksera. Zacznij ją ubijać.
Do ubijającego się mleczka dodawaj po woli po łyżce jogurtu greckiego. Kiedy zostanie Ci w kubku połowa jogurtu, to dodaj do niego żelatynę i dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj do pozostałej masy jogurtowej. Dodaj również syrop z agawy.
Całość przelej na upieczony biszkopt.
Włóż do lodówki do stężenia.
Przygotuj niebieską galaretkę. Możesz to zrobić na dwa sposoby, albo kupić niebieską galaretkę lub przeźroczystą i dodać naszą spirulinę.
Możesz również przygotować galaretkę z żelatyny.
Wyłóż na warstwę jogurtową owoce, mrożone jeżyny, maliny, porzeczki…
Kiedy galaretka będzie chłodna przelej ją na owoce.
Odłóż do lodówki do stężenia.
Smacznego ! 🙂