Naleśniki typu “pancakes” to chyba ulubione śniadania moich dzieci, te domowe są oczywiście, zdrowsze, mniej przetworzone… no i w naszym wydaniu bardziej kolorowe 🙂
Pancakes Ombre:
Składniki suche:
Na około 8 placuszków
240g mąki orkiszowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli
Składniki mokre
250 ml mleka migdałowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 łyżeczka rozpuszczonego oleju kokosowego
4 łyżeczki syropu z agawy
100 ml wody*
Składniki suche przesiej przez sitko, następnie składniki mokre połącz- roztrzep je najlepiej rózgą kuchenną, następnie połącz obie miski.
Odłóż na 15 minut. Po 15 minutach dodaj wodę i delikatnie połącz.
Piecz w małym garnuszku lub na patelni ( w garnuszki będą grubsze i bardziej puszyste, na patelni się troszkę bardziej rozleją)
Piecz z obu stron.
Przepis 2:
Składniki suche:
2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
Szczypta soli
Łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki mokre
2 jajka
1,5 szklanki mleka
80g roztopionego masła
Podobnie jak w poprzednim przepisie, składniki suche przesiewamy przez sito a następnie łączymy je z roztrzepanymi wcześniej składnikami mokrymi.
Pieczemy na patelni lub malutkim garnuszku z obu stron.
Jak uzyskać efekt ombre????
Podzieliłam moje ciasto na 4 miski
Do każdej miski dodałam inną ilość niebieskiej spiruliny, którą kupisz u nas
- 1 nie było wogóle spiruliny
- 2 było pół łyżeczki ( nawet mniej niż pół, najlepiej dodawac stopniowo do uzyskania zadowalającego efektu)
- 3 było więcej niż w 2, i podobnie w 4 😉