Na ten deser muszę Wam przyznać, miałam ochotę już od dawna. Wyobrażałam go sobie, jak miałby wyglądać, a koniec końców…nawet go nie spróbowałam 😉 Moje dzieciaki były pierwsze, ale mówią, że był pyszny i proszą o więcej 🙂 czy potrzebne są dodatkowe rekomendacje ?
Warstwa chia:
- 300 ml mleka lub mleka roślinnego
- 4 listki żelatyny w listkach / zamiennie agar
- 2 łyżeczki nasion chia
- pasta waniliowa
Żelatynę zamocz w zimnej wodzie. Do garnuszka wlej mleko, dodaj nasiona chia i pastę waniliową. Jeśli uznasz, że to konieczne, dodaj łyżeczkę syropu z agawy. Podgrzej całość na niedużym ogniu, mieszaj dokładnie składniki. Na końcu dodaj żelatynę, mięszaj aż się rozpuści.
Szklanki umieść w niedużym pudełku lub naczyniu, tak aby były przechylonę równo w tą samą stronę. Ja umieściłam moje szklanki w pojemniku na drugie śniadanie córki, idealnie szklaki opierały się na takim poziomie, na jakim mi zależało 😉
Za pomocą lejka, przelej połowę zawartości garnuszka do obu szklanek.
Odłóz szklanki delikatnie do lodówki.
Poczekaj, aż całość dobrze stężenie.
Galaretka:
- woda
- niebieska spirulina
- 1 łyżka cukru / ksylitolu
- parę kropel soku z cytryny
- 2-4 listki żelatyny/ agaru
( możesz również użyć gotowej przeźroczystej galaretki i dodać spiruliny)
Do garnuszka wlej 200 ml wody, wymieszaj z 1 łyżką spiruliny, zagotuj. Żelatynę zamocz w zimnej wody, poczekaj aż zmięknie, następnie dodaj ją razem z ksylitolem i sokiem z cytryny do naszej niebieskiej wody.
Odłóż do schłodzenia, lub umieść garnek w misce z zimną wodą.
Kiedy nasze chia mocno stężeje, szklanki odwróć i za pomocą lejka wlej galaretkę do szklanek.
Chia czekoladowe.
Do pozostałego chia z jasnej masy dodaj kakao gorzkie. Zapewne będziesz musiał je najpierw delikatnie podgrzać, bo zdąży Ci stężeć 🙂
Po delikatnym ostudzeniu, dodaj do szklanki.
Na górze możesz umieścić ponownie niebieską galaretkę, ja tym razem dałam przeźroczystą 🙂
Bardzo ważne jest, aby zachować odpowiednie odstępy pomiędzy wlewaniem płynów. Jeśli kolejne warstwy dobrze nie stężeją, to całość się zmiesza i nici z naszego przekładanego deseru.