Superfoods Concept to Sklep Internetowy wraz z Blogiem, w którym będziemy umieszczać dla Was przepisy i porady i gdzie kupicie produkty tylko najwyższej jakości.

Tagi

Bądź na bieżąco:

My Cart
0,00 
Pudding chia z galaretką z niebieskiej spiruliny

Pudding chia z galaretką z niebieskiej spiruliny

Na ten deser muszę Wam przyznać, miałam ochotę już od dawna. Wyobrażałam go sobie, jak miałby wyglądać, a koniec końców…nawet go nie spróbowałam 😉 Moje dzieciaki były pierwsze, ale mówią, że był pyszny i proszą o więcej 🙂 czy potrzebne są dodatkowe rekomendacje ?

Warstwa chia:

  • 300 ml mleka lub mleka roślinnego
  • 4 listki żelatyny w listkach / zamiennie agar
  • 2 łyżeczki nasion chia
  • pasta waniliowa

Żelatynę zamocz w zimnej wodzie. Do garnuszka wlej mleko, dodaj nasiona chia i pastę waniliową. Jeśli uznasz, że to konieczne, dodaj łyżeczkę syropu z agawy. Podgrzej całość na niedużym ogniu, mieszaj dokładnie składniki. Na końcu dodaj żelatynę, mięszaj aż się rozpuści.

Szklanki umieść w niedużym pudełku lub naczyniu, tak aby były przechylonę równo w tą samą stronę. Ja umieściłam moje szklanki w pojemniku na drugie śniadanie córki, idealnie szklaki opierały się na takim poziomie, na jakim mi zależało 😉

Za pomocą lejka, przelej połowę zawartości garnuszka do obu szklanek.

Odłóz szklanki delikatnie do lodówki.
Poczekaj, aż całość dobrze stężenie.

Galaretka:

  • woda
  • niebieska spirulina
  • 1 łyżka cukru / ksylitolu
  • parę kropel soku z cytryny
  • 2-4 listki żelatyny/ agaru

( możesz również użyć gotowej przeźroczystej galaretki i dodać spiruliny)
Do garnuszka wlej 200 ml wody, wymieszaj z 1 łyżką spiruliny, zagotuj. Żelatynę zamocz w zimnej wody, poczekaj aż zmięknie, następnie dodaj ją razem z ksylitolem i sokiem z cytryny do naszej niebieskiej wody.
Odłóż do schłodzenia, lub umieść garnek w misce z zimną wodą.
Kiedy nasze chia mocno stężeje, szklanki odwróć i za pomocą lejka wlej galaretkę do szklanek.

Chia czekoladowe. 

Do pozostałego chia z jasnej masy dodaj kakao gorzkie. Zapewne będziesz musiał je najpierw delikatnie podgrzać, bo zdąży Ci stężeć 🙂
Po delikatnym ostudzeniu, dodaj do szklanki.
Na górze możesz umieścić ponownie niebieską galaretkę, ja tym razem dałam przeźroczystą 🙂
Bardzo ważne jest, aby zachować odpowiednie odstępy pomiędzy wlewaniem płynów. Jeśli kolejne warstwy dobrze nie stężeją, to całość się zmiesza i nici z naszego przekładanego deseru.

I co o tym myślisz?