Superfoods Concept to Sklep Internetowy wraz z Blogiem, w którym będziemy umieszczać dla Was przepisy i porady i gdzie kupicie produkty tylko najwyższej jakości.

Tagi

Bądź na bieżąco:

My Cart
0,00 
My Cart
0,00 
Blog

Tapioka gotowana na mleku z niebieską spiruliną

Tapioka jest niedocenianym produktem spożywczym, a warto ją dodać do swojej codziennej diety. Idealnie nadaje się jako dodatek do deseru, można podać ją na śniadanie, a z jej mąki można zrobić chociażby naleśniki. Jest lekkostrawna i pozwyna, nie zawiera glutenu, więc idealnie nadaje się dla osób będących na diecie bezglutenowej.

Składniki na jedną porcję:

  • 300 ml mleka / lub mleka roślinnego
  • 5 łyżek tapioki ( drobny granulat)
  • niebieska spirulina
  • ekstrakt z pomarańczy
  • szczypta kardamonu

Zimnym mlekiem zalej tapiokę i odstaw na 20 minut. Dodaj ekstrakt i kardamon, możesz dodać również łyżeczkę ksylitolu, lub na końcu łyżeczkę miodu. Po tym czasie wstaw mleko na niewielki ogień ( ja zawsze gotuję tapiokę na mocy 2-3 ). Tapioka powoli będzie nabierała objętości, staraj się nie przyspieszać procesu podkręcając ogień, ponieważ kuleczki mogą się poprostu zniszczyć, posklejać- a nie  o to chodzi 🙂

Będziesz gotować tapiokę około 15 minut do uzyskania idealnej konsystencji, pamiętaj, aby dość często ją mieszać, szczególnie kiedy zacznie żelować, aby nie przywarła do dna garnka.

Kiedy tapioka zrobi się przeźroczysta dodaj do niej pół łyżeczki spiruliny ( lub całą jeśli wolisz 😉 ) dokładnie wymieszaj i podawaj z ulubionymi dodatkami, ja zdecydowałam się na granat 🙂

Smacznego !

I co o tym myślisz?